Hyvinvointi,  Mielenterveys

Miten lisätä hyvinvointia arkeen?

Onko nykyelämän hektiseen ja suorituskeskeisyyttä korostavaan arkeen mahdollista löytää lisää hyvinvointia? Millaisia keinoja siihen on olemassa vai ovatko hyvinvoinnin peruspilarit riittävä ratkaisu ilman lisäboostin tarvetta?

Tämä on kysymys, jota monet meistä varmasti miettivät. Tai vähintäänkin se pyörii jossain takaraivon uumenissa silloin tällöin.

Koska jokainen meistä on uniikki, ainutlaatuinen kokonaisuus, hyvinvointia parantavia tekijöitä on monenlaisia. Mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle.

Peruspilarit ovat kuitenkin samat – uni, ravinto sekä liikunta. Tämän tiedämme kaikki.

Millaisia keinoja sitten olisi löytää vielä lisää hyvinvointia arkeen? Palastellaanpa tätä hetki.

Spontaani hölmöily tekee meille hyvää.

Mistä juuri sinä saat mielihyvää?

Näitä asioita voivat olla erilaiset harrastukset kuten lukeminen, kirppistely, koneiden rassaaminen, sisustaminen, taiteet, urheilu… lista on loputon. Tai kenties pidät ruoanlaitosta, musiikin kuuntelemisesta tai äänikirjoista?

Olivatpa mielenkiintosi kohteet millaiset tahansa, joskus voi tuntua haastavalta saada mahdutettua itselleen mieluisaa tekemistä osaksi täyteen ahdettuja päiviä. Työ, opiskelu ja muut erilaiset velvollisuudet vievät paljon aikaa.

Voin kuitenkin kertoa sinulle, että yksi ratkaisu voi piileskellä mielihyvää tuottavien asioiden murustelussa suunnitelmallisesti pieniin paloihin.

Näin niitä on helppo ripotella pitkin päivää sellaisiin väleihin, mihin ne sopivasti sujahtavat! Otetaan esimerkki.

Aamusi on ollut huono, on kiire ja tavarat tuntuvat olevan hukassa. Sukat ovat ehkä eri paria ja parta sojottaa vailla toivoa hallita sen olemusta. Ehkä ripsiväri on jo varissut poskipäillesi huolimatta siitä, ettet ole päässyt edes ovesta ulos. Edessä on ajomatka töihin, eikä kelikään ole mairitteleva. Voisipa jäädä sänkyyn!

Autoon päästessäsi olet kuitenkin huomaamattasi tyytyväinen siihen, että olet panostanut edes kunnolliseen termosmukiin. Sen sisällä sinua odottaa juuri sopivan lämmin, mieleisesi juoma. (Oma lempparini on tällä hetkellä tummapaahtoon tehty munalatte kookosöljyllä. Palanut, eilisiltainen pannukahvikin mikrolämmitettynä pahvimukissa toki käy.)

Tämän jälkeen voit säätää mieleisesi soittolistan päälle tai antaa ajatustesi levähtää hetken äänikirjan parissa.

Ja nyt kaikesta hallitsemattomuuden ja kiireen tunteesta huolimatta tässä hetkessä piilee jo murunen sinun omaa aikaasi, niin hassulta kuin se saattaakin kuulostaa.

Hermostosi ja mielesi saa kuitenkin pieneksi hetkeksi mahdollisuuden ladata akkuja.

On tietenkin mahdollista, että autoon noustessasi kaadat termoksen kuskin paikalle, tuulilasi on jäässä sulasta kelistä huolimatta, eikä harjaakaan löydy mistään. Takapenkillä kiukuttelee leikki-ikäinen, etkä jälleen kerran haluaisi ilmoittaa päiväkotiin teidän saapuvan myöhässä.

(En ole vieläkään saanut takapuoleni suojaksi heitettyä vanhaa parkatakkia kuljetettua pesuun. Siellä se yhä iloisesti tuoksuu kahvilta takakontissa.)

Kiireisen päivän tauottaminen tekee hyvää.

Edellä annettu esimerkki voi kuulostaa itsestäänselvyydeltä. Mietit kenties, että näinhän minä jo teen – ja hyvä, mikäli teet!

Ajatukseni ydin piileekin siinä, että mikäli tietoisesti havahdumme suunnittelemaan näitä jo olemassa olevia pieniä hetkiä paremmin, huomaamme niistä muotoutuvan paremmin hyvinvointiamme palvelevia.

Ja koska pienistä puroista syntyy lopulta iso virta, vaikutus alkaa tuntua arjessasi ennemmin tai myöhemmin.

Suunnittele ja ennaltaehkäise lisästressin synty

Olen vakaasti sitä mieltä, että hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty. Kaltaisilleni ihmisille (eli kontrollifriikeille ja perfektionisteille) hyvä suunnittelutyö tuo rauhaa ja vakautta mieleen. Se myös helpottaa tulevan päivän stressitaakkaa.

Vaikka illalla olisi kuinka väsynyt ja tekisi mieli vain kaatua sänkyyn, olen todennut toimintakykyäni palvelevaksi vaihtoehdoksi käydä pikakelauksella läpi aamulla tarvittavat tykötarpeet sekä mukaan otettavat tavarat.

Varsinkin kun aina ei voi olla varma, miltä keho herätessä tuntuu. (Tai mikä on sen leikki-ikäisen mieliala!)

Kolme askelta hyvinvoinnin mukaan ujuttamisen helpottamiseksi

Listasin kolme yksinkertaista askelta, jotka voivat auttaa pysähtymään oman arjen aukkokohtien ääreen. Niihin kohtiin, joihin voisi upottaa hyvinvointia lisääviä yksityiskohtia.

  • tunnista mahdollisuudet
  • ideoi ja suunnittele
  • toteuta

Tadaa. Kuulostaa yksinkertaiselta, vai mitä? Ja parasta on se, että se pitää paikkansa. Joskus nimittäin isompien, pulmallisten kokonaisuuksien edessä pienet ja yksinkertaiset askeleet auttavat meidät vauhtiin.

laptop, mac, computer
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

Onnellisuus ja sattuma kulkevat käsi kädessä

Olen pohtinut paljon sitä, mitä onnellisuus oikeasti tarkoittaa. Minulle on sanottu, että onnellisuus ei ole pysyvä olotila. Sen sijaan onnellisuus koostuu hetkistä, monista murusista, jotka luovat kokonaisuuden.

Tämä ajatus jäi elämään mieleeni ja olen yrittänyt pitää siitä parhaani mukaan kiinni.

Olisi epärealistista kuvitella, että voisimme jatkuvasti olla aamusta iltaan ainoastaan positiivisella latauksella liikkeellä. Elämä on arvaamatonta, elämä on täynnä sattumia.

Tunnemme, olemme ja elämme, myös kaikkine negatiivisine tunteineen.

Tämä on yksi syy lisää siihen, miksi mielestäni tietoiseen hetkeen pysähtymiseen kannattaa kiinnittää enemmän huomiota ja tunnustella itseään, mieltään ja kehoaan.

Kani on nopea ja helposti paniikinomaiseen spurttiin pyrähtävä eläin, joka elää suurinpiirtein kymmenisen vuotta. Jäähai holkeri taas on hitautta sekä voimiensa säästelyä arvostava möllöttelijä, joka voi elää jopa 400 vuotta.

Pitkällä aikavälillä tehdyt hyvät valinnat oman hyvinvoinnin eteen (ne kuuluisat ruokavalio, liikunta ja lepo) toki kantavat hedelmää ja ovat äärettömän tärkeä perusta.

Olen kuitenkin päätynyt siihen lopputulokseen, että lisäboostia hyvinvointiimme arjessa löydämme hetkistä. Niistä lyhyistä, hyvistä hetkistä.

Haastavinta on, että meidän täytyy osata tietoisesti pysähtyä niiden äärelle ja nähdä yksityiskohtia pelkkien suurien linjojen ja kokonaisuuksien sijaan.

Pysähdytään hetkeen ja hengitetään.

Tämä on ollut itselleni ongelmallista, sillä olen aina nähnyt elämässäni olevat tavoitteet jonkinlaisena kaukaisen kiintopisteen saavuttamisen maratonina. Olen kokenut, että maali on saavutettava keinolla millä hyvänsä ja sitten elämä alkaa.

Siihen jos mihin uupuu, joten ravista tuollainen ajatusmalli harteiltasi vaikka zumbaten.

Älä lannistu

Kukaan ei ole seppä syntyessään. Uskon, että hyvinvointia edistävien tapojen ja ajatusmallien muotoutuminen ottaa yksilöstä riippuen oman aikansa.

Tietoisesti hetkeen pysähtyminen saattaa tuntua vaikealta, ehkä jopa jollain tavalla hassulta. Kaikki matkalla tapahtuva hyvä ja ihmeellinen jää kuitenkin näkemättä sekä kokematta, mikäli rynnimme pää kolmantena jalkana eteenpäin.

Hidastetaan siis tahtia. Mikäli minä pystyn tähän edes välillä, pystyt sinäkin!

Ei haittaa vaikka mokaa

On tietenkin myös olemassa sellaisia päiviä, jolloin on mahdotonta asennoitua edes yrittämään. Kaikki aika ja energia voi mennä kaaoksen ja stressin (edes näennäisessä) hallinnassa pitämiseen.

Tämäkin on ihan on, sillä aurinko on yleensä noussut uudelleen seuraavana päivänä mahdollistaen uuden yrityksen. (Tai mörköillyt pilvimassojen takana, Pohjolassa kun ollaan, mutta siellä se kuitenkin on.)

Itse olen kokenut hyvänä vaihtoehtona pohtia ennen nukahtamista, mikä kuluneessa vuorokaudessa oli edes jollain tasolla positiivista. Jos ei muuta, niin ehkä kahvi ei ollut niin pahaa kuin eilen? Ehkä lapsi hymyili enemmän, vaikka heittikin sen jälkeen mahdollisesti leluautolla päähän?

Edes jotain pientä – silloin huomaa, että usein niitä hyviä elementtejä on. Joskus ne vain ovat piilossa arjen stressin ja kiireen alla.

Päätä kokeilla nähdä hyvää

Eräs kunnioittamani ihminen sanoi minulle kerran, että mikäli lähdemme ovesta ulos kohtaamaan negatiivisia asioita, me myös löydämme niitä. Sama pätee toisinpäin – omalla asenteella on hurjan suuri merkitys.

Kuten aiemmin sanoin, ei tietenkään aina ole mahdollista asennoitua helposti etsimään myönteisiä asioita ympäriltään.

Mikäli kuitenkin pidät tämän ajatuksen korvasi takana (tai edes jossain taskusi pohjalla purkkapapereiden seassa) saatat yllättyä mielemme voimasta muistaa ja tehdä asioita alitajuisesti.

Ja koska kertaus on opintojen äiti, muista

  • vaalia omaa aikaasi, niitä pieniäkin murusia
  • pysähtyä tietoisesti pieniin, hyviin hetkiin
  • sallia itsellesi myös kurjat tunteet
  • ottaa mallia holkerista
Naurusta saamamme positiivinen energia auttaa jaksamaan. Hetken on ikuistanut kuvaaja StockSnap.

Toivon, että artikkeli antoi sinulle jotain sellaista, mitä tulit etsimään. Tai kenties tunnet jonkun, joka voisi hyötyä näistä ajatuksista? Kuulen myös mielelläni sinun vinkkejäsi hyvinvoinnin lisäämiseen arjessa.

Kynäile kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *