Fibromyalgia,  Hyvinvointi

TOP 5 – vinkit arkiaskareiden kivunhallintaan

Kun hermosto ei toimi oletusasetusten mukaan, voivat erilaiset arkiset askareet olla välillä haastavia sekä aikaa vieviä toteuttaa. Olen kasannut tähän postaukseen viisi enemmän tai vähemmän merkityksellistä vinkkiä, joita voit kokeilla hyödyntää matkallasi kohti kivuttomampaa arkea.

Päättömästi kohti innovatiivisia ideoita kivunhallintaan.

1. Isoäidin purkkikikka

Ihanat, kamalat säilykkeet. Niin helppoja, mutta niin kamalan haastavia avata välillä. Uskon, että jokainen lisääntyneen kivun kokemuksen kanssa painiskeleva ymmärtää, mistä puhun!

Tuskailin ongelman parissa pitkään, kunnes ratkaisun siihen toi oma isoäitini.

Olin kahvilla hänen luonaan, enkä millään meinannut saada suolakurkkupurkkia auki. Aikansa ähellystäni seurattuaan hän vinkkasi, josko haluaisin kokeilla ujuttaa terävää veistä purkin ja kannen väliin kohta kohdalta.

Kokeilin tätä kikkaa ja tadaa – purkki oli auki!

Samalla kun tunsin itseni tyhmäksi, en voinut kuin ihailla sitä, kuinka alunperin isoisoäitini vinkki kantautui vielä hänen poismenonsa jälkeen isoäitini kautta minun arkeani helpottamaan. Kiitos, ihanat mummut.

pickled cucumbers, homemade preserves, jars

(Tämä vinkki on myöhemmin todettu toimivaksi myös terveen hermoston omaavan, itsepintaisen puolisoni kohdalla. Sain vuorostani jakaa isoäitini elämänviisautta eteenpäin seuratessani puolisoni ähellystä suolakurkkupurkin kanssa – ja kas, miten helposti napsahtikaan kansi auki vinkkini jälkeen! Puhumattakaan siitä, kuinka viisaaksi tunsin itseni.)

2. Oodi kenkälusikalle

Kukapa meistä ei pitäisi kenkiä? No, leikki sikseen. Olen todennut sen itsekin, ettei aina haluaisi mennä mukavuus edellä.

Joskus ne vaikeammin puettavat kengät kuitenkin ovat niin paljon paremman näköiset kuin mihin loppuunkulutetut terveyssandaalisi ikinä kykenevät. Nappaat ne ostoskoriisi sen enempää miettimättä.

Lopulta tulee se päivä kun joudut toteamaan itsellesi, että olisi pitänyt sittenkin ottaa sivuvetoketjulla olevat, pehmeämmät popot!

Ennen kuin olet polttamassa uusia kenkiäsi kiroten samalla sitä, miten hankalaa voikaan olla sormilla kantapään kengän sisään auttaminen, muista kenkälusikka!

Kenkälusikka on ehkä yksi aikamme aliarvostetuimmista arjen apuvälineistä. Niin itsestäänselvänä pidetty, tai sitten kokonaan ilman ansaitsemaansa arvoa jätetty.

Joidenkin nuorempien ystävieni kotoa ei edes löydy moista – te mokomat hyväsormiset!

Läheisteni kunniaksi mainittakoon, että opin arvostamaan kenkälusikkaa arjessani toden teolla vasta esikoistani odottaessa. Olin tilanteessa, jossa en vain millään yltänyt laittamaan kenkiäni jalkaan istumatta. Silloin minulle tämän ihmeellisen arjen apuvälineen esitteli lähtökohtaisesti rajoitteeton henkilö, joka on vain äärimmäisen mukavuudenhaluinen ja hyvällä tavalla laiska. Ikuinen kiitos tälle tosielämän Karviselle!

Älä aliarvioi kenkälusikan mahtipontista voimaa.

3. Juo riittävästi nesteitä

Elimistön kuivuminen aiheuttaa monenlaisia oireita. Mikäli nestehukka (dehydraatio) pääsee yllättämään, voi se lievänäkin aiheuttaa päänvaivaa.

Yleisiä oireita ovat päänsärky, verenkierron heikentyminen (näkyy esim. vaaleina ikeninä) sekä väsymys.

Tilan pahentuessa voi esiintyä lihaskramppeja, saatat myös tuntea olosi pahoinvoivaksi ja sekavaksi. Myös huimaus sekä jalkojen ja käsien turpoaminen voivat olla merkkejä nestehukasta.

Vaikea dehydraatio tulee aina hoitaa sairaalassa.

Olen huomannut, että kehon kuivuessa myös kiputuntemukset lisääntyvät. Omalla kohdallani oletan tämän liittyvän edellä mainittuihin muutoksiin elimistön toiminnassa.

Myös lihasten nykimistä sekä sähköiskumaisia säpsähtelyjä esiintyy silloin enemmän kuin yleensä.

Aikuisen ihmisen olisi hyvä saada n. 2 litraa nestettä päivässä. Kiveen kirjoitettua määrää päivittäiselle veden saantisuosituksen määrälle on kuitenkin haastavaa asettaa, sillä jokainen meistä on koostumukseltaan sekä rakenteeltaan erilainen.

Ravitsemus, ikä, ympäröivä ilmasto sekä aktiivisuustaso vaikuttavat nesteen määrän tarpeeseen. Koostumme kuitenkin n. 60% vedestä, joten on selvää, ettei nesteytyksen merkitystä hyvinvointiimme kannata vähätellä.

water bottle, hydration, water

4. Pehmeät asuvalinnat

Vaatteiden istuvuuden merkitystä ei kannata aliarvoida. On päiviä, jolloin tuntuu olevan ihan okei pukea päälleen miltei mitä tahansa. Sitten on sellaisia päiviä, jolloin ei kannata edes yrittää tulla sinuiksi pillifarkkujen jämäkän olemuksen kanssa.

(Toki olen kultaisen 80-luvun eläneeltä äidiltäni kuullut, etteivät farkut ole oikeat farkut, mikäli ne eivät pysy pystyssä trumpettilahkeidensa varassa ilman tukea.)

Kuuntele siis kehoasi. Älä kärsi vääränlaisissa vaatteissa vain näyttääksesi hyvältä – mukavistakin vaatteista löytyy varmasti omaa tyylisilmää miellyttäviä vaihtoehtoja.

Suosi väljyyttä ja rentoutta tiukkojen linjojen sijaan tai vaihtoehtoisesti joustavia ja pehmeitä materiaaleja, mikäli haluat siluettisi näkyviin.

Omaksi viimeaikaiseksi suosikikseni olen nostanut poistotuotteiden seasta löytämäni mustat reisitaskuhousut.

Olemus on siisti ja huoliteltu, mutta mikä parasta, housut on tehty collegekankaan tyyppisestä, pehmeästä ja joustavasta materilaalista. Nerokasta!

Mukavatkin vaatteet voivat olla tyylikkäitä.

5. Kylmää kyytiä saunan jälkeen

Poikkeavan ja herkistyneen hermoston kanssa meidän suomalaisten kansallisnautintomme, sauna, saattaa aiheuttaa ongelmia.

Moni kokee saunan ensin hellivän sekä lievittävän omia oireitaan, mutta saunomisen jälkeen iskee tila, jota kutsutaan saunakrapulaksi.

Oireet tuntuvat voimakkaampina, olo on huono ja kipukokemukset voivat lisääntyä – fiilis on nimensä mukaisesti kuin pahassa krapulassa olisi.

Tämä oli itselleni intohimoisena saunojana vaikeaa hyväksyä. Sauna oli minulle kuin harrastus, jonkinlaista terapiaa. Siellä käytiin päivän tapahtumat läpi, mietittiin seuraavan päivän asioita ja toisaalta ei mietitty ollenkaan vaan vain rentouduttiin.

Siinä vaiheessa kun jouduin välillä miltei konttaamaan saunasta suihkutilaan ja avaamaan hanan valuttamaan kylmää vettä päälleni, alkoi muodostumaan ajatus siitä, ettei tämä kenties ole aivan normaalia.

(Kyseiset esimerkit ovat ajalta ennen tuota käänteentekevää vierailua reumatologian poliklinikalla.)

Sauna rentouttaa ja voi näin lisätä hyvinvointia arkeen.

Kun uskalsin jälleen jonkin ajan kuluttua hieman saunoa, tajusin jo aiemmin tehneeni hermostoni kannalta toimivan tempun raahautumalla kylmän veden alle.

Aloin ottamaan kylmiä suihkuja saunomisen välissä sekä sen jälkeen. Tunsin kehossani, miten se suorastaan vaati sitä. Tästä syystä kylmä vesi ei tuntunut ollenkaan epämiellyttävältä, päinvastoin.

Saunakrapulat lievenivät, eikä niitä välttämättä ilmaantunut ollenkaan! (Tähän vaikuttaa toki kokonaisuus tilanteesi suhteen, mutta kaikki vastaavanlaiset, oloa helpottavat kikat ovat kotiin päin.)

Lopuksi vinkki, jonka olen saanu fibromyalgiaan erikoistuneelta hoitajalta. Hän neuvoi pakastamaan pyyhkeen ja kietomaan sen hartioilleen saunomisen ajaksi.

Näin saat nauttia lämmöstä sekä tunnelmasta, mutta hermostosi ei ole niin kovilla!

(Myönnetään, että olen ollut hieman laiska kokeilemaan tätä neuvoa usemmin kuin pari kertaa, sillä olen kokenut kylmien suihkujen auttaneen itseäni varsin hyvin.)

Toivottavasti artikkelista oli sinulle iloa. Onko sinulla vakiintuneita ja paikkansa lunastaneita keinoja lievittää kipua arjessa? Mikäli taskustasi niitä löytyy, kuulen niistä mielelläni!

Jos jaat kotisi taaperon kanssa, ota tästä talteen Hermostoheikon tiimin toimivat vinkit hermoston rauhoittamiseen taaperoarjen pyörteissä.

Hyödyllisiä linkkejä

Kynäile kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *