-
Kun syksyisin on paha olla – kärsitkö tietämättäsi kaamosmasennuksesta?
Syksyisin surettaa, väsyttää ja ahdistaa. Arkeen on vaikea löytää iloa ja energisyyttä, eikä ihmissuhteiden ylläpitäminen tunnu sujuvan niin jouhevasti kuin toivoisi. Mistä oikein on kyse? Kaamosmasennus on tila, jossa erilaiset masennustilat toistuvat vuosittain samaan…
-
Itsetuhoinen käyttäytyminen ilman kuolemantoivetta – miksi satutamme itseämme?
Kun ihminen tietoisesti vahingoittaa itseään, herättää se paljon kysymyksiä, voimakkaita tunteita sekä hämmennystä. Osa saattaa miettiä, että itsetuhoinen henkilö on selkeästi avun tarpeessa. Vähemmän asiasta ymmärtävät taas saattavat ajatella kyseessä olevan pelkkää huomionhakuista teatteria.…
-
Millainen on epävakaa persoonallisuushäiriö ja miten se näyttäytyy arjessa?
Epävakaan tunne-elämän kokemus on kuin vuoristoradan kyydissä pelkääminen. Tunnet, kuinka vaunu nitkuttaa hitaasti yhä ylemmäs kohti huippua. Huipulla vuorossa on vääjämättä raju, keuhkot tyhjentävä rymähdys alas. Välillä vaunu pysähtyy, välillä ei. Joskus se törmää…
-
Miten lemmikkieläimet vaikuttavat hyvinvointiimme? Lue 11 selkeää vaikutusta
Olemme pitkään tienneet lemmikkieläinten omaavan paljon positiivisia vaikutuksia terveytemme kannalta, vaikka ne välillä voivatkin ajaa meidät miltei hulluuden partaalle. Mitä nämä positiiviset vaikutukset sitten tarkalleen ottaen ovat? Vuonna 2016 tehdyn Kulutustutkimuksen mukaan suunnilleen 31%…
-
Miksi mielenterveysongelmat aiheuttavat meille yhä helposti häpeää?
Elämme 2020-lukua, mutta mielenterveysongelmien ympärillä häilyy yhä ennakkoluuloja ja kurjia asenteita. Mistä syystä mielenterveyden ongelmat koetaan yhä helposti tabuina ja minkä takia niitä hävetään? Niin pitkään kuin on ollut olemassa ihmisiä, on ollut olemassa…
-
Vanhemman kipu – miten puhua siitä onnistuneesti lapselle?
Kun perheen arjessa läsnä on vanhemman kipu, eivät sen vaikutukset jää ainoastaan sairastuneeseen itseensä vaan miltei poikkeuksetta heijastuvat koko perheeseen. Varsinkin pienen lapsen voi olla vaikea ymmärtää huoltajan poikkeavaa käyttäytymistä ja muuttunutta olemusta. Krooninen…
-
Voiko mielenterveysongelmista huolimatta olla hyvä huoltaja?
Kun esitämme kysymyksen, millainen ihminen on hyvä huoltaja lapselleen, ensimmäisenä mieleen tuskin pompahtaa nippu erilaisia mielenterveysongelmia. Voiko mielenterveyden haasteita mukanaan kantava henkilö olla hyvä huoltaja ja mikä kaikki siihen loppupeleissä vaikuttaa? Hiljattain on alettu…
-
Onko fibromyalgia oikea sairaus ja miksi sen todenmukaisuutta on epäilty?
Monella fibromyalgiaa pitkään sairastaneella on huonoja kokemuksia terveydenhuollon suhtautumisesta sairauteen. Onko fibromyalgia oikea ja vakavasti otettava sairaus vai sijaitseeko se herkkien ihmisten korvien välissä? Yhä kuulee kokemuksia siitä, kuinka fibromyalgiaa pitkään sairastaneet kertovat tulleensa…
-
Miten huonekasvit vaikuttavat hyvinvointiin & 5 helppoa kasvia, joista aloittaa
Kasvien positiivinen vaikutus ihmisen hyvinvointiin on tiedetty jo pitkään. Minkälaisia terveyshyötyjä huonekasvien ujuttamisesta elinympäristöömme on? Lue vinkit siihen, kuinka jokaisen meistä on mahdollista saavuttaa suotuisia terveysvaikutuksia jopa kummoisempaa viherpeukaloa omaamatta. Ihmiselle on aikanaan ollut…
-
Tekeekö kipu huonoksi huoltajaksi?
Osallistuminen lapsen leikkeihin ja fyysiseen kontaktiin voi joskus kivun vuoksi olla haastavaa. Onko mahdollista olla osallistuva huoltaja kivusta huolimatta? Tiedämme nykyään, että fyysisen läheisyyden merkitys lapsen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille on suuri. Turvallinen ja hyväksyvä kosketus…